Vårt drømmesamfunn

Tankespinn


La meg komme med noen betrakninger om den verden vi lever i, – la tankene løpe litt fritt og trekke noen paraleller ved å bruke bedriftsstrategi som eksempel.

Jeg ønsker egentlig bare å spørre om hvor vi er i forhold til hva og om vi er bevisst på tiden vi lever i.

I bedriftssammenheng setter vi oss strategiske mål og arbeider videre mot å nå målet. Det finnes mange midler for å nå målet, det kan være produktutvikling, effektivitet, markedstiltak, salg osv. I tillegg må vi analysere samfunnsutviklingen for å vite hvilke tiltak som til enhver tid skal settes inn.

På et strategimøte fikk vi oss forelagt en oversikt over samfunnsutviklingen som jeg fant interessant:

Samfunn:

Jeger og
samler

Jordbruk

Industri

Informasjon

Drømme-
samfunnet

Enhet:

Stammen

Familien

Hierarki

Nettverk

”Stammen”

Arbeids-
området:

Hula/
teltet

Gården

Fabrikk

Kontor

Tema-
omgivelser

Helten:

Den
eldste

Familie-
overhodet

Kapitalist

Ekspert

Story-
teller

Verdier:

Ånder

Gud

Produkt

Kunnskap

Opplevelser

Oversikten favner en periode på 1,5 tusen år, men det merkeligste med samfunnsutviklingen er at vi som privatpersoner kan bevege oss i alle forskjellige samfunn nesten på samme tid.

For en tid tilbake var jeg på en reise til Tanzania i Afrika og kunne oppleve jeger og samler-samfunnet med stammen som en enhet og den eldste som hovedperson. Her hjemme i Åsenfjord er det jordbruk med familien som en enhet, gården som arbeidsområdet og slettes ikke uvanlig å ha tro på Gud. Jeg har mitt daglige arbeid i en industribedrift, en fabrikk hvor produktet er verdiskapingen. Med et visst ansvar for IT, beveger jeg meg også i informasjonssamfunnet. Til sist er vi i drømmesamfunnet når vi skal markedsføre våre produkter. Det er her verden befinner seg, – drømmer, bevegelser og opplevelser.

Det er altså vårt ståsted i dag.
babe-i-sportsbilAlle vet vi at miljøet påvirker oss, og er vi ikke bevisst vil vi uten å ofre en tanke havne i det miljøet som er mest utbredt eller sterkest, – jeg snakker om drømmesamfunnet. Dette samfunnet skal være i bevegelse, – bare se på reklamefilmene – flagrende hår og drømmende blikk. Fra tidlig morgen til sene kveld blir vi overøst med reklame, – sånn bør vi være, – akkurat det må vi kjøpe. Vi må være på topp materialistisk og få med oss de opplevelsene som alle andre har opplevd.

Da blir jeg så glad når jeg vet at vi kan tenke litt selv. Er det samfunnet som skal bestemme over oss eller skal vi være med å bestemme over samfunnet? Det er fullt mulig å sette seg mål, arbeide for å nå målene og påvirke samfunnet i den retning man synes er best. Høres ikke det flott ut?

Det finnes nemlig andre verdier enn blankt hår, tynn kropp og materialisme.
Det er bare å bestemme seg hvilket liv man vil ha, – hvilke verdier som gir livet mening – – – –

Bildene er lånt fra forskning.no og livsdesign.wordpress.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *