Telefon

Telefon lys ramme Takke meg til den gode gamle telefonen som virkelig var telefon. Det var den som med rette levde opp til sitt navn, – tele=fjern og fon=phono (lyd). Jeg er tilbake til en tid da vi visste hvor telefonen var, den hang på veggen og hadde ingen annen funksjon enn å være telefon, – så ryddig og greit. Den eneste villfarelsen var om den ringte en eller flere ganger. Som abonnent nr 2 på linjen skulle det ringe to ganger før en tok av røret. Ringte det en eller tre ganger var det naboene som fikk et anrop. Mulighetene til tjuv-lytting var bare en spennning i hverdagen, var det naboen eller sentralborddamene vi trodde vi hørte mon tro!

Så fikk vi mobiltelefonen, den flyttbare telefonen som ga oss muligheter til å være på leting. Det er godt å vite at utviklingen går sin gang og nå er det like før smarttelefonen er på leting etter oss. Smarttelefonen har uante bruksområder bare en installerer de riktige apper eller progamvarer som en vil skal være med å styre hverdagen.

Men hvorfor heter den smarttelefon når den er mitt fotoapparat, mitt videokamera, min lommebok, min mini-pc, mitt kompass, min GPS, min kalender, mitt “spillebord”, min flybillett, min uerstattelige kompis som tar mye mer av min fritid enn jeg skulle ønske.
Det er vel like før at denne “multifonen” ringer opp døra, slår på lyset og fungerer som fjernkontroll på TV’en, – eller kanskje jeg ikke er helt oppdatert og at mulighetene er der allerede ??

Ikke fortvil om skuffer og skap fylles av årgangs-telefoner, – de kan sikkert brukes til noe. Avhengig av type telefon, programvare etc. så kan din gamle smarttelefon bli et overvåkingskamera. Alternativt kan den brukes til å spore hvor katten eller hunden er, men for all del unngå å spore ektefellen inntil lovligheten er på plass. Er du den fødte bilmekaniker kan en smarttelefon benyttes til å ta en diagnose av bilen, lese av feilkoder, få info om hastighet, drivstofforbruk etc.mobiltelefoner_498153c

Utviklingen går raskere enn progresjonen i vårt vokabular, den gang da var telefon en telefon, så kom mobiltelefonen som også fortjente sitt navn med rette, men der slutter logikken. Ordet smarttelefon er lite dekkende for de mulighetene som finnes, jeg ville likt begrepet “multifonkamerat” 🙂 .

Bildet av mobilene har jeg lånt fra annikensvensson.wordpress.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *