Snart jul

Lys Ettersom vi nærmer oss 1. søndag i advent så kan vi konstatere at det er knappe 4 uker igjen til jul. Det er da en husmor som ikke har alt på stell begynner å uroe seg for at tiden ikke strekker til. Egentlig skulle alt av juleforberedelser vært ferdig nå slik at tiden frem mot jul kunne vært en kosetid med lys og lengting til det som skal komme.
Men , – jeg befinner meg beklageligvis mer på et vaske-, bake- og må-gjøre-nivå fra nå av og fremover. Vi har en nokså bra arbeidsfordeling her i hjemmet, men sesongsvingninger er ikke til å unngå. Ergo blir det litt mye på den ene parten nå like før jul.

Jeg har selv tatt det hele og fulle ansvar for såkalte husmorsysler her i huset og må derfor påta meg de forpliktelser dette fører med seg. Når man har et såkalt eierforhold til jobben så er dette en drivkraft i seg selv. Jeg har innblikk i hva som må gjøres og bruker gjerne både ettermiddager, kvelder og kanskje netter på å komme i mål. Ingen andre synes å bry seg om å gi en håndsrekning. Og slik bør det være, – men . . . . .

Som sjef i min husmorrolle er jeg både en aktiv arbeidstaker og en administrator som igjen innebærer involvering av andre. Da må man bruke av ressursene man finner i nærheten, – en mann for eksempel!
Ektepar Jeg har snappet noen punkter fra John Grays bok Menn er fra Mars – Kvinner er fra Venus og ser at det kan være ganske så utfordrende å være født på hver sin planet.

Det ligger ikke naturlig hos menn å tilby sin hjelp, mens kvinner kan bli bitre fordi de er nødt til å be om hjelp. Utgangspunktet er rett og slett dårlig. Enten må man prøve å nærme seg hverandre eller bite i det sure eple og utføre jobben alene.

Jeg vil oppfordre alle administrative husmødre til å involvere  og motivere alt som kan krype og gå, men da må man ta visse forhåndsregler om man velger å utfordre en mann.

* Det poengteres i boken at riktig timing er viktig. Ikke be ham gjøre noe som han tydeligvis akkurat har tenkt å gjøre. Da blir det en følelse av at du bestemmer over han.
Tårnkake* Det lønner seg å være kort. Unngå å komme med en liste med grunner til hvorfor han bør hjelpe deg. Jo lengre en liste er, desto verre blir det.
* Husk å bruke riktig formulering. Det er en fornærmelse om du sier: Kan du bake en tårnkake for meg? Klart han kan! Spørsmålet er ikke om han kan, men om han vil.
Kvinner fra Venus merker knapt forskjellen i denne språkbruken, men for  menn fra Mars kan dette være av stor betydning.
Rundvask Kvinnen må rett og slett finne seg nye måter å be om det hun ønsker seg på, – måter som fungerer. Når mannen da skjønner at han blir satt pris på og ikke blir tatt for gitt, og at han gleder deg, får han lyst til å reagere positivt på anmodningene, når det lar seg gjøre. Deretter begynner han selv å tilby sin hjelp.

Ha noen flotte førjulsvaskebakedager 🙂

Bildene er lånt fra ledernytt,no, matprat.no og xn-ekkerybygdelag.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *