Sett på bremsen

Ifarta
Går det litt fort om dagene?

For å svare litt ærlig så går dagene fort, men alt det andre går ikke like fort. Jeg lurer virkelig på om jeg har satt på bremsen, – ikke bevisst, men kanskje det er noen automatbremser som slår seg på. Vi snakker enkelte ganger om at kroppen varsler, men jeg er meget usikker på hvilket varsel det er. Kanskje det er latskap?

Skulle gjerne hatt full fart nå like før jul, men det spørs om jeg har lært av Statens Vegvesen og satt fartsgrensen lavere enn nødvendig.  Vinterfartsgrense ble det kalt de første årene, – senere ble dette en helårsfartsgrense.  Finner man en rettstrekning så er det sikkert også en midt-rabatt og dermed blir det andre som bestemmer farten.  Vegvesenet har ført oss inn i en rolig tid, – nesten så de salter oss ned. Og det fører til rust både her og der og bremser som nesten ikke er i bruk. Det var ihvertfall ikke slitasjeskader på bremseklossene som måtte skiftes.

Jeg må ta med den finurlige definisjonen av bremser i Store norske leksikon:
Bilens bremsesystem er ifølge kjøretøyforskriften de delene som sammen reduserer hastigheten og stanser et kjøretøy i bevegelse, og som hindrer at et kjøretøy som er i ro setter seg i bevegelse.

Men å bremse kan også omhandle andre ting enn kjøretøy. Jeg leser litt om livsstilsendring som kan bremse aldringen. Det høres virkelig forlokkende ut. Med å spise sunnere, trene og redusere stress, så kan det bidra til at krympende kromosomtupper vokser tilbake og dette kan sakke ned aldringsprosessen. Ikke vet jeg hva kromosomtupper er og ikke er jeg opptatt av å stagnere aldringsprosessen, men trimming og reduksjon av stress bidrar jeg med daglig. Dette gjør man ganske enkelt med å ta en liten tørn på tredemølla tidlig om morgenen for så kvile seg resten av dagen. Ja, ja, – noen gjøremål er ikke til å unngå.

Man kan bremse på mange vis, – søndagsåpne butikker kan kanskje bremse grensehandelen. Ellers kan det være greit å bremse utviklingen, i alle fall når det gjelder nedlegging av sykeheim i Åsen. I samme slengen kan man også bremse utbyggingen av omsorgsboliger, – da blir det mer likt sånn som vi har det idag. Det er godt å kunne stanse litt og kjenne etter før vi går videre.

Og nå like før jul kan vi bremse pengebruken, ikke tverrbremse eller bråbremse, – kanskje pumpebremse. Ha noen fine dager fram til jul.

Et bilde er lånt fra folkebladet.no

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *