Praha

Vår frue av Týn-kirken
Vi kommer raskt i stemning når vi følger turiststrømmen fra hotellet og nedover mot Moldau.
Vi må bare stoppe på den første åpne plassen, på torvet i gamlebyen, og beskue bygningsmassen, rådhuset, kirker, uterestaurantene, det pulserende liv, hestekarjolene, gatemusikantene, jøglerne og samtidig kjenne på den behagelige varmen selv på kveldstid.

Vår frue av Týn-kirken ruver høyt med sine skarpe og høye spir på 80 m. Husene i forgrunnen ser ut som kulisser, men ser nok mer virkelig ut i dagslys.

Astronomisk urVi går der både på dagtid og kveldtid, det yrende livet må bare oppleves, kjennes og luktes, føles og ses.

En sammenstimling av turister skjer hver time foran Rådhuset. Her passerer de tolv apostlene i de to små åpningene ovenfor de to urskivene, og dette måtte vi selvfølgelig få med oss. Det astronomiske uret får overveldende oppmerksomhet.

Vi rusler videre i retning Moldau og må passere byens eldste bro. Karlsbroen kjennemerkes med sine 30 helgenstatuer som fungerer som espalier på vei oppover mot borgen.
Borgen i bakgrunn Så er vi som turister flest og oppsøker de steder som er nevnt i brosjyrer og reisebeskrivelser. Borgen har mye å by på, men før den tid må vi opp noen seige bakker, mange trapper og følge turist-stimen.
Vi når målet, kommer oss opp i høyden og får oppleve en flott utsikt over byen. Nå kan vi bare vandre omkring og velge å vrake blant alle turistattraksjonene, Nasjonalgalleriet, billedgalleri, palass, katedraler, kloster, det gamle kongeslottet, den kongelige hage og mye, mye mer.
Vi velger oss Gullsmuget.
Gudmund i Gullsmuget  Meg i Gullsmuget
På 1500-tallet var disse husene fattigslige trehytter for bueskyttere, gullsmeder og alkymister. I dag strømmer turistene hit i hopetall og kan beskue historien samt få med seg en del husflid tilegnet de besøkende.
Vi blir å huske denne dagen en stund fremover, Gullsmuget var litt vanskelig å finne, –  noe som resulterte i flere trimturer opp og ned alle trappene i området.

Restaurantliv og mat hører med på slike turer. Vi oppsøkte en lokal pub med tsjekkisk mat og med sitt eget mikrobryggeri. Servitøren anbefalte skank (svineknoke), and og dumplings som det mest tradisjonelle. Et godt måltid mat med øl som en selvfølgelig drikke til maten. Servitøren stusset når det ble bestilt coca cola, det var visst ikke vanlig.
Vi rusler tilbake til hotellet og får med oss stemningen med panfløytemusikk før vi roer ned til natten. Praha er verdt et besøk!
Panfløyte

2 thoughts on “Praha

    • Tusen takk, – og jeg har funnet følgende tolking av musikken: Elvens kurs fra begynnelsen hvor en kald og en varm bielv møtes i en strøm som løper gjennom skoger og over enger, og det vakre landskapet omkring hvor livlige fester og muntre festivaler blir holdt. Vannnymfers dans på vannet i lys av månen. De langsgående klipper med sine store slott. Moldau passerer Vysehrad og forsvinner i det fjerne hvor den går sammen med Elben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *