Kortreist

Elvheim

Kortreist mat har blitt et moderne og mye brukt begrep. Jeg har imidlertid benyttet søndagen til å oppsøke kortreist historikk med å tilbringe en del av dagen ved Elvheim i Åsen. Bare ved å rusle ned til Fossingelva kom vi plutselig 100 år tilbake i tid. Det var Aasen Museum- og historielag som ønsket oss velkommen til Bygdedag. Våningshuset ved Elvheim er fra 1890-tallet og har inventar og utstyr som er godt bevart. Noe mer spesielt for dette småbruket var en kraftstasjon og et fargeri. Jeg henviser til www.aasenhistorie.no for å få historisk korrekte opplysninger.

Jeg og mange til fikk denne dagen overvære en mannkengoppvisning med flotte kjoler, stilige hatter og tilbehør som vesker, sjal , skjerf etc.

Mannekeng2    Mannekeng3    Mannekeng1

De 3 damene som bodde her ved Elvheim var tydeligvis moderne damer og med en kolleksjon mange kunne misunne dem. Tidsriktige kjoler i nyere stoffer som crimplene, jersey, nylon og terylen ble presentert av noen unge damer her fra Åsen.

Innendørs fikk vi demonstrert gammelt håndverk. Her ble ull behandlet fra å være et råstoff til et ferdig produkt, – karding og spinning til tråd som senere ble bearbeidet til ferdig produkt. Jeg lar Hallvard være en representant for disse håndverkerne. Han viste oss nålebinding som var mye brukt før strikkepinnene kom på banen.

Hallvard

En honnør til de som står bak arrangementet hvert år. Det gamle småbruket og fargeriet har en plass i historien som vi bare må formidle videre. Tydelig at folk satte pris på dette. Det var mange som hygget seg blant antikviteter, hestesko- og skotthyllkasting, tombola og natursti, kaffe og vafler og mye, mye mer . . . . .

Og Elvheim rommer også idyll:

IngeborgvedElvheim

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *