Julen 2013

. . .  og så datt kalven ut av bjella . . . Jeg leter febrilsk etter uttrykket på internett samt i Trønderordboka uten å finne noen forklaring. Da er det nok en del som ikke skjønner hva jeg mener, mens andre nikker med seg selv og sier: . . . det ble plutselig så stille . .
Og slik blir det når mange har feiret jul sammen i noen dager, og alle drar hver til sitt. Så sitter vi to tilbake og nyter tanken på hva de første dagene i jula ha hatt å by på. Vi vet samtidig at de kommer tilbake litt senere, men jeg unner andre å få litt besøk også. I mellomtiden roer jeg tankene sammen med mine to yndlingsnisser:
God jul
Så ble det en tradisjonell jul i år også, – en høytid verdt å ivareta med sine gode tradisjoner. Tradisjoner kan jo være så mangt alt etter hvor man kommer fra eller hvordan man har vokst opp. Jeg har vokst opp med hvite sengeklær i jula. Tenk det, – i jula får alle dyner og puter et hvitt trekk for å ta imot overnattingsgjester. Om dette er på bakgrunn av at hvitt er et symbol på fred, eller at dette er en farge som består av alle bølgelengder av synlig lys, skal være usagt. I kirkelig sammenheng står hvitt for renhet og uskyld, – men jeg skal ikke påberope meg denne forklaringen som  en årsak til hvite sengeklær. I år kan disse hvite sengeklærne være en god erstatning for den hvite snøen vi mangler.
God jul hilsen
Juledagsmorgenen åpnes med kaffe på senga. Med levende lys, noen småkaker og litt kaffe/brus går jeg rundt og ønsker alle en god jul. Noen hadde vel foretrukket en uforstyrret morgen, men jeg tar sjansen på å videreføre det jeg selv satte pris på hjemmefra. Ungene våkner til sine strømper som ble hengt opp kvelden i forveien. I løpet av natta har sannelig nissen vært der og fyllt opp med julegotter.

Ellers forventes det en juledag som skal være fritatt for alt unødvendig arbeid. Derfor er det et tankekors at leketøysprodusenter nærmest pålegger den yngre generasjon en arbeidsøkt det står respekt av på denne dagen. Vi vet selv hva det betyr å komme hjem med et lass med Ikea-pakker som skal monteres. På samme måte pålegger vi den yngre generasjon å bygge både brannstasjoner og politistasjoner av små legoklosser. Vi må sørge for å gi gaver som er ferdig montert slik at barna kan leke med oss voksne og ikke drive monteringsarbeid på en slik dag. – – Noe å tenke på til neste jul – –

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *