Ikke “hiv ut jula” !

JuletreJeg har allerede bestemt meg til IKKE å hive ut jula. Det høres litt drastisk ut å hive ut noe som vi har gledet oss til så lenge. Jula har så mye positivt i seg at den fortjener å leve mye lenger enn hva tradisjonen tilsier.
Tradisjonen er riktignok i ferd med å endre seg. Folk sløyfer advent og starter jula tidlig i desember for deretter å kaste alt på dør først på nyåret.
Jeg holder fast ved den gamle tradisjonen der advent er advent og jul er jul, – advent er lilla og jula er rød og hvit.
Og jula kan gjerne vare helt til påske for min del, men tradisjonelt snakker vi om trettendedag i jul (helligtrekongersdag) eventuelt tjuendedag som en avslutning på feiringen. Langt tilbake i tid var helligtrekongersdag en offentlig helligdag som markerte avslutningen av julefeiringen.

Hvorfor skal man hive ut noe så positivt som jula?
Jeg tar med meg de gode minnene videre.
Juletrefest

  • Familie. Kjenne takknemlighet og glede over å ha noen å være glad i.
  • Middag. Endelig tid til å kose seg med maten, prate sammen og nyte det lille ekstra.
  • Julegaver til og fra. Gleden med å gi og gleden med å få, – flakslodd med gevinst, “homemade” julepynt fra de minste, nytteting, pynteting og opplevelser.
  • Smilende barn på juletrefest. Gang rundt juletreet og en varm liten barnehånd å holde tak i. Spente barn i møte med julens “mysterium”.
  • Kjenne på tiden, – religion, tradisjon, identitet og verdier.
  • Tid til å reflektere.

Jeg vil nok som alle andre rydde bort litt julepynt etterhvert, men å hive ut jula blir bokstavelig talt litt for drastisk.

Jeg velger å ta med meg det jeg kan av minner, bilder og opplevelser og kjenne på den gode følelsen.
Det har vært en flott jul, – men julebukkene manglet i år også.
Julebukk
Så må jeg innrømme at bilder er lånt på nett fra dagbladet.no, nesodden.kirken.no og mylittlenorway.com

One thought on “Ikke “hiv ut jula” !

  1. Godt poeng! Jula har virkelig mye fint med seg! I fjor ville jeg ta bort jula rett etter nyttår, men nå nyter jeg fortsatt synet av juletreet vårt. Det blir vel mer hverdag når jula er borte, men det er fint å komme hjem til lys og lun stemning i stua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *