I møte med Nordic Tenors

MiG tenorer sceneDe kom slentrende, – Sveinung, Roald og Jan-Tore og jeg fikk et ganske så uformelt møte med de tre tenorene ute på festivalsletta. De var så imøtekommende og slagferdige at jeg som en “inntrenger” kanskje tok munnen litt for full og spøkte uavkortet, men det er vel på denne måten man får vite litt som andre ikke vet.

Sveinung var den som startet gruppa og regnes for å være gruppas matte-geni. Det er således han har kommet frem til at Nordic Tenors har eksistert i ti år og at de derfor reiser rundt med jubilumsforestillingen “Ten years with Nordic Tenors” og “An evening with Nordic Tenors”.
Roald og Jan-Tore har ikke vært med i gruppen så lenge, men de har heller ikke noe ansvar for de matematiske beregningene.

Her er et bilde fra showet med diverse effekter:
MiG tre tenorer liteUt fra Sveinungs særinteresse har jeg kalkulert meg fram til deres neste matematiske effektshow:
På Nordic Tenors “rider” vil det stå seks hatter, to blå og fire røde. “Back stage” får Sveinung en helt tilfeldig hatt på hodet på vei inn på scenen. Han vet ikke hvilken farge det er på hatten selv. Deretter kommer Jan -Tore inn på scenen, – også han med en hatt på hodet. Jan-Tore ser Sveinung sin hatt, men har ikke sett sin egen. Til sist kommer Roald og ser hattene til Sveinung og Jan-Tore, men vet ikke fargen på sin egen. Ingen har lov til å snu seg.

Så kommer det naturlige spørsmålet:
Hvilken farge er det på hatten din, Roald? Det vet jeg ikke, svarer han.
Jan-Tore får nøyaktig samme spørsmål, men heller ikke han vet fargen på hatten sin.
Når Sveinung får spørsmålet så vet han at hatten han har på hodet er rød.
De av dere som ikke skjønner svaret kan ta kontakt med Sveinung (???) eller se svaret nederst på denne bloggen.

Nå blir det kanskje litt mye fokus på Sveinungs særinteresser, men Jan-Tores karrikaturtegninger vil bli offentliggjort om han ønsker det. Ellers kan det være en oppgave for Roald å skrive en Bestemor-sang siden de to andre har laget tekst og melodi til Bestefar-sangen.

Det jeg prøver å fortelle er at ingen oppgave er for stor for disse tre tenorene. Deres klassiske repertoar krydres av dans og humoristiske innslag, og innimellom blir det både gospel, jodling og Bollywood. Allsidighet og kvalitet blir deres kjennemerke og kommentarene etter deres show på Tautra var helt overveldende. Ta gjerne en titt inn på deres hjemmeside www.nordictenors.no .

Vi var inne på tanken om at disse tenorene med de særegne stemmebåndene var en utdøende rase og at det nå var tid for å ta grep. Dette bør absolutt være en sak nå i et valgår. Nå må partiene på banen, – enten for bevaring av tenorer eller å transponere salmene minimum ett toneintervall ned.

Inntil videre ble det gjort strakttiltak av politiet . . .

MiG tenorer

Så har vi løsningen:

Vi begynner med Roald som sto bakerst.
Hvis han så to blå hatter, ville han svart at han hadde rød hatt på seg siden det kun finnes to blå hatter. Siden han svarer at han ikke vet, betyr det at Roald ikke så to blå hatter.
Hvis Jan-Tore som sto i midten, så en blå hatt foran seg, ville han visst at han hadde en rød hatt på seg siden Roald ikke så to blå hatter.

Og derfor vet Sveinung at han har en rød hatt på seg.

(Eksemplet er omskrevet og lånt fra www.matematikk.org)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *