For den som er barnefødt og oppvokst på Frosta så skulle den historiske tilknytningen til grunnlovsjubileet være barnelærdom. Men det er med barnelærdom som med barneskirenn (ref Northug), – det er ikke så enkelt å være på topp hele tiden. Derfor tok jeg meg en tur på Frosta for å friske opp barnelærdommen for min egen del og for eventuelle vitebegjærlige lesere som også har glemt det meste.
Og nå like etterpå har jeg funnet ut at jeg har vært på “Trøndelagens Areopagos”, der trønderne i 1000 år har vært samlet til “domar- og lovseiestemna” hvert år den 17. juni (botolvsmessedagen).
Det skulle ikke være noen overraskelse om jeg fortalte at hovedsteinen etter bildet å bedømme ble reist i 1914 i forbindelse med grunnlovens 100-årsjubileum. Men overraskelsen kommer om jeg sier at et uhell gjorde at den ble reist i 1915.
Hovedsaken er at den står der nå i 2014 med 12 andre steiner rundt seg, 12 fylkessteiner som ble høytidelig avduket i 1930 med både Kong Haakon, kronprins Olav, lagmann, fylkesmann, general, biskop og prester og 5-6000 festkledde og festglade barn, kvinner og menn til stede.
Kongen avsluttet sin tale med følgende ord: “Måtte de for oss og våre etterkommere alltid stå som symbol på folkets aktelse for lov og rett, uten hvilken et ordnet samfunn ikke kan bestå.”
Så tar jeg samtidig med en strofe fra Frostatingsloven: “At løgum skal land várt byggja, en eigi at úløgum eyda” eller “med lov skal landet bygges, og ikke med ulov ødes”.
Dette ble en høytidelig åpning av min jubileums-blogge-aktivitet og du skal ikke se bort fra at det kommer mere, både litt skjemt og alvor . . . .
Grunnet tapt barnelærdom har jeg hentet en del stoff fra Norges bebyggelse.