Gamla vägen

Alt du trenger er 2 biler, noen sykler, noen syklister og litt niste og godt turhumør. Kjør til Ådalsvollen og forlat en av bilene der, resten av reisefølget blir med videre på Jämtlantsvegen opp mot Skalstufjellet, vi passerer svenskegrensa og parkerer ved veien der vi finner skiltet for Gamla vägen.

Gamla vägen
Dermed har vi anskaffet oss en “skumil” for å sykle bare den ene veien fra Sverige og ned til Ådalsvollen. Dette må betegnes fra mitt ståsted å være en kortreist tur. På sommers tid er det nok med noen ettermiddagstimer, – når det lir mot høst kan det være best å satse på dagtid.

De første 4-5 km er sykling på grusvei. Det finnes hytter i området, men veien er ytterst lite trafikkert. Senere blir det en lettere form for terrengsykling på gressdekt underlag, –  en gammel vei som er ryddet og nyslått.

Gamla vägen syklister
På en slik tur må man ikke ha det for travelt, så beregn gjerne flere stopp. Underveis er det ordnet med rasteplasser, gapahuk, bålplass, benker og bord.

Her sykler vi i lett skogsterreng, men store deler av veien går i åpent høyfjellsterreng. Fin utsikt og muligheter til å skaffe seg en oversikt hva fjellet har å by på av myrer og kanskje molteterreng.

Man trenger ikke være en typisk offroad-syklist for å tilbakelegge denne turen.

Det var den svensk-norske kongen Carl Johan som bygde veien ferdig i 1835. Etter datiden var dette en stor ingeniørkunst og veien forbedret forbindelsen mellom de to nabolandene. Langs med veien finnes mile steiner i støpejern som vi antar angir avstanden fra Sverige og avstanden til Trondheim.

Gamla vägen mile stein 1 Gamla vägen mile stein 2

Kjært barn har mange navn er et kjent uttrykk. Veien er en del av St. Olavsleden og kalles også Kongevegen eller Carl Johans veg. Vi syntes det var på sin plass å markere grensepasseringen ved grenserøysen fra 1929 samt at vi måtte ta en stopp ved en av de snart 200 år gamle steinhvelvsbroene.

Gamla vägen grense Gamla vägen bro

Jeg takker de spreke syklistene (spesielt Ingvild og Eirik) for en flott søndagstur i den herlige norske naturen. Det ble en sykkeltur på ca 1,7 mil i lett terreng. Er du glad i sykling og natur så anbefales denne turen 🙂 .

Gamla vägen reisefølge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *