Fredslinjen i Belfast

Drosjeturen med «Paddy Campbell’s Belfast Famous Black Cab Tours» fortjener å få sitt eget innlegg her på bloggen. Dette ble en meget interessant tur ved den såkalte fredslinjen hvor vi ble guidet mellom de militante murmaleriene som prydet dusinvis av tverrvegger på hus i det katolske Falls og det protestantiske Shankill i Vest-Belfast.

Historien går langt tilbake i tid den gang britene okkuperte Irland. Ved en senere løsrivelse ble Nord-Irland fortsatt under britisk styre. Når vi samtidig vet at Irland hovedsakelig er katolsk og Storbritannia er protestantisk, så setter også dette sitt preg på konflikten. Fredslinjen (piggtrådgjerde og 6 km lang mur) ble satt opp for å dempe konflikten mellom de to arbeiderstrøkene, men ennå den dag i dag er det noen som egger til opprør, derav blir portene mellom de to områdene stengt på nattens tid.
    Fredslinjen mur 2

Muren her i Belfast var faktisk en større opplevelse enn å oppleve Berlin-muren. Fredslinjen kom faktisk som en overraskelse på oss, vi var rett og slett ikke forberedt på alt som møtte oss på denne turen.

Fredslinjen blodig hånd

Jeg må bare fortelle historien bak dette bildet. En sjøfarende høvding lovte en av sine to sønner Nordirland for den som nådde land først. De seilte i hver sin båt og når den ene sakket akterut hogde han av sin hånd og kastet den på land slik at han vant konkurransen. Bildet viser de to seilskipene samt mannen med den ene hånden. Legenden hadde følgende moral: Du vinner hvis du ofrer deg selv. Akkurat dette var det de unge menn fra det katolske Falls-kvarteret og det protestantiske Shankill-kvarter gjorde. De som mistet livet i kampene ble hedret som martyrer.

Fredslinjen mur
Vi nordmenn er jo så flink til å skrive oss inn i turbøker etc., – å få signere på fredslinjen var heller ikke å forakte. Man dokumenterer på en måte at her har vi vært, men hvis signaturen kunne bidratt til ro og orden mellom de to områdene hadde det virkelig vært stas. 


For å synliggjøre litt av den spenningen som er i området, – se på de to bildene nedenfor. Mannen i midten fulgte oss med øynene og siktet på oss med geværet hele tiden når vi passerte huset. Nifst!

Fredslinjen 1   Gevær 2
Ta deg en tur til Belfast og fredslinjen. Her er det mye dokumentert historie både på selve muren og mange endevegger på omkringliggende hus. Absolutt en opplevelse verdt å få med seg.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *