Fjallagrasa

Fjallagrasa
Det er da ganske så vanlig å kjøpe seg suvenirer når man er ute og reiser, og jeg er ikke noe unntak i så henseende. Det er bare det at når skap og hus er fullt fra før, så forsøker man å se etter spesiell mat eller drikke, – noe som er spesielt for stedet og som skal smake godt.

Jeg stakk innom tax-free når vi kom til Reykjavik og der ble jeg blendet av en flaske hvor det sto Fjallagrasa, Icelandic Schnapps. Den skal jeg kjøpe og spandere til en god kopp kaffe, tenkte jeg. Det ble bare ikke med tanken, – flasken ble kjøpt.

Det gikk noen dager før jeg fant fram den nevnte flasken og gledet meg virkelig til å spandere. Gleden ble dessverre kortvarig da innholdet og smaken slettes ikke var som forventet. Grimaser under prøvesmakingen skulle gjerne vært på lerretet, men jeg nøyer meg med å fortelle at dette var en drikk for vikinger. (Dette så jeg først i etterkant.) Flaskens innhold ble umiddelbart tømt i vasken uten skrupler.

IslandsmoseSenere gikk jeg litt grundigere til verks for å finne ut hva dette  var og fant at det var et produkt laget av islandsmosen, Cetraria islandica. Islendingene har brukt denne mosen til kosttilskudd og urtemedisin i århundrer.  Dette er blitt viden kjent og anerkjent av europeiske helsemyndigheter, og blir brukt mot hoste og sår hals, samt mageproblemer og tørr hud. Islandsmosen er håndplukket i høylandet på Island og snapsen er således en smak fra den islandske naturen.
Effekten av denne mosen er blitt 
grundig studert av høyt respekterte forskere, – “Denne forskning har vist både immunostimulerende aktivitet, så vel som inhibering av bakterier og virus. Moderne vitenskap gir derfor en sterk støtte til at de medisinske krefter på islandsmosen er reelle.”

Da sitter jeg altså her i etterkant og har sår hals, mageproblemer og tørr hud.
En impulshandling resulterte i at dyrebare dråper forsvant i utløpet. Jeg angrer ikke.

Men, – reiser du til Island, så kjøp endelig Fjallagrasa, Icelandic Schnapps, det er helsebringende.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *