Dampmotorer

Dampmaskin fra Sunndal
I disse førjulstider kommer jeg med en litt uvanlig blogg.
Om det er for å avreagere fra juleforberedelsene eller gi andre muligheten til å tenke på noe annet skal være usagt.
Dette er resultatet av en søndagstur tidligere i høst hvor jeg tilfeldigvis kom i snakk med en nabo. Selv naboer kan overraske stort. Her ble jeg buden inn og fikk omvisning i et innholdsrikt uthus, tatt med på en runde og fikk servert dampmaskinenes historie med innlevelse.

Dette var noe mer enn en hobby. Det må være en lidenskap når all fritid går med til å ikke bare samle, men å sette istand gamle motorer i den stand de en gang var. Han viser oss stolt den første dampmaskinen fra Nordenfjeldske Sprængstoff A/S.

Skulle så gjerne gjengitt noe av historiene om dampmotorene, men nøyer meg med Wikipedias forklaring på hva en dampmaskin er:
En tradisjonell dampmaskin er en stempelmotor som blir drevet av damp som er satt under trykk. Franskmannen  Denis Papin fant ut at når vann varmes opp, utvider det seg, før det blir så varmt at det går over til damp. Når denne dampen avkjøles, går den tilbake til vann igjen. Oppvarmings- og avkjølingsprosessen skjer på hver sin side av et stempel plassert i en sylinder, slik at dette stempelet blir drevet frem og tilbake.
DampmotorerBlant alle dampmotorer fant vi også en kappsag av eldre årgang. Et klenodium av de sjeldne vil jeg tro, – som naturlig nok har måttet vike plass for mere tidsriktige redskap. Men inne hos naboen blir det gamle tatt hånd på beste måte, – foreløpig en lidenskap godt gjemt i et uthus, – hva det blir til i fremtiden får tiden vise . . . . . .

Kappsag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *