Avlæring

inn_og_ut_av_hjernen-01
Avlæring, – et nytt begrep i mine ører, men jeg skjønner godt hva som menes.
Etter å ha lest en artikkel om akkurat dette temaet, benytter jeg muligheten til å kommentere på min måte hva jeg tenker.

Det handler om studenter som forberedes til jobber som ikke finnes. Spesielt innen IKT (informasjons- og kommunikasjonteknologien) er det en rivende utvikling som fører til endringer  i næringsstruktur, organisering i produksjon og innhold i arbeidsfunksjoner.
De lærenemme studentene blir i utakt med tiden før de kommer ut av skolen, enten må vi stoppe utviklingen eller så må studentene lære seg å avlære det de nettopp har lært. Det gjelder å rydde i sitt hode, dumpe og erstatte kunnskap.
Hjernevask-300x247
Dette blir nærmest som å rydde og vaske til jul 🙂 . Det er i førjulstider vi rydder i skuffer og skap for på nytt å fylle de opp igjen med nye ting.

Studenter må etter endt skolegang fjerne alt gammelt som ikke stemmer eller er nyttig, for deretter å gi plass til ny kunnskap.

Det å lære er en medfødt egenskap, dessuten lærer vi oss å lære hele livet gjennom. Å gjøre det motsatte er derimot ikke medfødt. Men å glemme er slettes ikke så vanskelig, såfremt det ikke er noe som vi absolutt skulle ha glemt. Det glemmer vi aldri!

Jeg anser studentenes læring og avlæring ganske så uprobematisk i forhold til oss som har passert 60.
Med over 40 år i aktivt arbeidsliv så mener jeg å ha lært noe nytt hver eneste dag. Skal jeg drasse på all den gamle lærdommen vil hverdagene fremover oppfattes både uryddig og utfordrende. Når man samtidig vet at barndommen kommer nærmere desto eldre man blir, da er det tid for å ta tak i “rundvask” og opprydding. Det er det bloggeren har gjort de siste ukene, latt være å blogge og brukt tiden til avlæring, – i hvertfall et forsøk på avlæring.
hjernekoblingerSå hvis jeg i kommende blogger gjentar meg selv eller er uenig med meg selv, så kan det begrunnes i avlæring. Det jeg har hatt sterke meninger om tidligere kan rett og slett være avlært for å gi rom til nye meninger. Bloggeren og eventuelle lesere av bloggen går dermed en spennende tid i møte.

Inrømmer å ha lånt noen bilder fra ledelse.as, ryttercoachen.no og topping.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *